Zdravý životný štýl | Pite čaj

Červený Rooibos | Balíček protizápalových a antioxidačných vlastností (nielen)

  • 0 komentárov

Červený Rooibos | Balíček protizápalových a antioxidačných vlastností (nielen)

Rooibos čaj alebo aj červený čaj je liečivý, bylinný nápoj, ktorý sa získava z rastliny Bush Aspalathus linearis, ktorá rastie iba na malom  území Cédrových hôr v Juhoafrickej republike. Červený čaj je veľmi populárny vďaka svojej prirodzene sladkej skvelej chuti,  jedinečnej farbe a zároveň vďaka zdraviu prospešným účinkom na človeka.

Bez kofeínu

Nápoj z červeného rooibosu je úplne bez obsahu kofeínu a má veľmi nízky obsah trieslovín. Pitím z tohto úžasného nápoja sa môžete tešiť po celý deň. Bez nežiaducich účinkov.

Zdravotné benefity Červeného čaju

Zdraviu prospešné účinky čaju z červeného rooibosu sa využívajú hlavne ako liek na migrény, bolesti hlavy, nespavosť, astmu, ekzémy, kostné slabosti, vysoký krvný tlak, alergie a tiež  proti príznakom predčasného starnutia.  Pitie tohto nápoja môže tiež uľahčiť ťažké žalúdočné kŕče, prináša úľavu od astmy a jej príbuzných stavov.

Nutričné hodnoty

Čaj z červeného rooibosu neobsahuje kyselinu etándiová (šťaveľovú) a preto ho môžete piť aj ak trpíte na obličkové kamene. Nápoj je bohatý na množstvo minerálnych obsahu, ako je železo, vápnik, draslík, meď, mangán, zinok, horčík a alfa-hydroxykyseliny. Tiež obsahuje antioxidanty, ako je aspalathin a nothofagin a extrémne užitočné a univerzálne fenolové zlúčeniny

Polyfenoly | Prevencia rakoviny a optimalizácia zdravia

Rooibos obsahuje hlavne polyfenoly, ktoré majú protizápalové, anti-vírusové a antimutagénne vlastnosti. Polyfenoly sú organické chemikálie, ktoré majú  antioxidačné schopnosti.  V celom tele pôsobí ako lapačov voľných radikálov,  ktoré môžu spôsobiť ochorenie, ako je rakovina a ochorenie srdca.

Diabetes | Nápoj, ktorý vyrovnáva hladinu cukru v krvi

Aspalathin a nothofagin sú ďalšie dva dôležité antioxidanty, ktoré rooibos čaj obsahuje. Tieto pomáhajú vyrovnať hladinu cukru v krvi, zlepšujú inzulínovú rezistenciu, absorpciu glukózy v svalstve a zvyšujú vylučovanie  inzulínu z pankreasu. Preto je to ideálna pomoc pri budovaní obranného štítu proti rozvoju diabetes typu II.

Tehotenstvo a zdravie dojčiat

Rooibos čaj je veľmi odporúčané piť práve v tehotenstve. Je bez kofeínu obsahuje vápnik, horčík a veľa antioxidantov. Má tiež pozitívny vplyv na trávenie a môže zmierniť koliku a reflux, pálenie záhy. Červený čaj môže byť veľmi užitočný pre malé deti, ktoré trpia kolikou, alebo bolesťami brucha. Aby bol čaj pre deti chutnejší, môžete pridať sladené mlieko.

Zopár upozornení

Napriek všetkým týmto zdravotným výhodám, pre niektorých ľudí môže byť pitie tohto nápoja nevýhodné! Nakoľko je táto bylinka veľmi mocná, môže aj ovplyvňovať priebeh liečby, hlavne u pacientov s rakovinou, pri chemoterapii. V niektorých štúdiách boli preukázaný jej vplyv na hladinu estrogénu, takže sa nedoporučuje konzumovať pri rakovine s pozitivitou hormonálnych receptorov, ako je napr. rakovina prsníka. A napokon, ak máte trpíte poruchami obličiek alebo pečene, rooibos by mohlo byť viac škodlivý ako užitočný.

Vyberte si z ponuky čajov s červeným rooibosom | Rooibos

 

Upozornenie podľa nariadenia komisie EÚ: 

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a rady ES č. 1924 z roku 2006 a nariadení komisie č. 432/2012 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o produktoch uvedených na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky. Naše produkty sú uvedené na trh ako doplnky stravy. Nejedná sa o liek a nemajú schválené diagnostické a ani liečivé účinky.

Zdieľať
Staršie Ďaľšie